Vitalvibe - Včelí pyl 125g Včelí pyl je bohatá přírodní rostlinná potravina, která někdy bývá nazývána jako „fontána mládí. “ O včelím pylu se říká, že je to nejkomplexnější potravina z darů přírody! Je oblíbený hlavně mezi sportovci , kteří jej užívají pro podporu fyzického výkonu i následnou regenerac i. Také ženy, které chtějí napomoci své kráse , plodnosti nebo zharmonizovat svůj menstruační cyklus , oceňují pozitivní účinky včelího pylu. Ženám v období klimakteria dopomáhá k zachování vnitřní rovnováhy a udržení mladistvosti. Vliv na zdraví pomáhá k posílení zdraví příznivý vliv na paměť, koncentraci a schopnost učení přispívá k mladistvé pleti napomáhá zdraví kostí, zubů a svalů podporuje chuť k jídlu blahodárné účinky na menstruační cyklus podporuje sexualitu zlepšuje plodnost a potenci zdroj vitaminů a minerálních látek v přírodní formě pomáhá při rekonvalescenci Včelí pyl je obzvláště vhodné užívat jako skvělý zdroj živin při vyčerpanosti vhodný i při stresovém období pro udržení normální funkce prostaty pro zlepšení plodnosti Včelí pyl obsahuje více než 5000 enzymů tisíce fytonutrientů jako jsou ko-enzymy, bioflavonoidy, fytosteroly a karotenoidy vitamín B1, B2, B6 a Niacin vitamín C, E železo, zinek, vápník a hořčík Odkud včelí pyl pochází? Náš pyl pochází z malé rodinné včelařské farmy v Budči ve středním Slovensku. Místo se nachází v malebné krajině na břehu řeky Hron, nedaleko chráněné krajinné oblasti. Náš pyl tedy pochází z čistého, neznečištěného prostředí. Je sbírán a upravován šetrným postupem za pomocí vlastnoručně vyrobeného náčiní s respektem vůči včelkám. Proces Fermentace Včelí pyl, který vám zde nabízíme, byl sesbírán ještě před tím, než byl včelkami uložen v úlu do pláství. Odborně se nazývá rouskový pyl. My jej doporučujeme před konzumací fermentovat. Fermentace je enzymatický proces, který přirozeně probíhá činností odložených pylových zrn v úlu. Zvyšuje se díky ní stravitelnost veškerých živin, ale také rapidně roste využitelný obsah vitamínu B1 (stoupá 13 krát) a vitamínu B2 (stoupá 65 krát). Podobně narůstá také obsah nenasycených mastných kyselin a minerálních látek. Fermentovat včelí pyl můžeme však vícero způsoby: Chceme-li fermentovat podobným postupem jako v úlu , je na to třeba použít hermeticky uzavíratelnou nádobu s dostatečným objemem. Po naplnění musí nad pylem zůstat 20 až 25 % volného prostoru, který doplníme medem a nádobu uzavřeme. Počáteční teplotu je třeba udržovat mezi 28 až 32°C (to je důležité kvůli rychlému nastartování procesů a zastavení růstu bakterií), poté ji lze snížit na 20°C. Další ze způsobů je méně náročné fermentování v medu. Pylová zrna stačí namočit do vody, ale ne moc, aby zrna ve vodě neplavala. Poté přidat mokrý pyl do medu v poměru 1:10 a nechat 14 dní odležet. V průběhu fermentace třikrát promíchat. Přidání vody je důležité, protože jinak se pylová zrna jen zakonzervují do medu, ale neproběhne fermentace. Pylová zrna, která již jsou fermentovaná přírodní cestou v úlu, se nazývají plástvový pyl. Pokud tedy nechcete fermentovat sami doma, můžete vyzkoušet takto přírodně fermentovaný pyl , který u nás najdete pod názvem - Včelí pyl Perga. Použití Lze jej použít do smoothie nebo jiných nápojů, do ranní kaše, na různé pokrmy nebo ho můžete jíst jen tak po lžičce jako svačinku. Začněte s jednou lžičkou denně a poté můžete dávku navyšovat. Doporučujeme před konzumací pyl zfermentovat (viz výše) – zvýší se tak jeho vstřebatelnost. Složení 100% včelí pyl (nefermentovaný) Nutriční hodnoty na 100g Energetická hodnota 1595 kJ / 379 kcal Tuky 8,9 g z toho nasycené 3,1 g Sacharidy 52 g z toho cukry 31 g Vláknina 5,3 g Bílkoviny 25 g Sůl** 0,02 g Vápník 120 mg (15 %)* Železo 9,2 mg (65 %)* Magnesium 77,5 mg (20,6 %)* Vitamín B1 0,92 mg (83 %)* Vitamín B2 0,54 mg (38 %)* Vitamín B6 0,9 mg (64 %)* Vitamín C 20 mg (25 %)* Vitamín E 3,2 mg (26 %)* Niacin 4,8 mg (30 %)* Kyselina Listová 0,3 mg (150 %)* Zinek 6,5 mg (65 %)* * Referenční hodnota příjmu ** Přirozeně vyskytující se sodík.
Země původu |
Slovensko |
Hmotnost |
125g |