Vitalvibe - Čokoláda 100% BIO, 500g 100% čokoláda vzniká rozemletím celého nepraženého kakaového bobu na jemnou pastu a jejím vysušením do pevné hmoty. Kakaová pasta od Vitalvibe je vyrobena z BIO kakaových bobů z Peru, nabitých antioxidanty, minerály a dalšími tělu prospěšnými látkami. Kakaové boby jsou plody kakaovníku ( Theobroma cacao ), který se botanicky řadí k ořechům, a chutnají jako nesladká hořká čokoláda. Nepražené představují výborný prostředek, jak dodat tělu energii, dobrou náladu, jasnou mysl a podpořit zdravý životní styl. Pravá hořká čokoláda vzniká mletím nepražených kakaových bobů za nízkých teplot. Ta se následně nechá ztuhnout a vysušit do chuťově bohaté pasty, aniž by byly ztraceny lidskému organizmu prospěšné látky. Mnoho lidí považuje čokoládu za „hříšné potěšení“. Pověsti o tom, že je čokoláda nezdravá potravina, by se ale měly přičíst především nešetrnému zpracování kakaa ve velkých potravinářských společnostech, které surovinu rafinují a přidávají k ní velké množství zejména bílého cukru, sušeného mléka, různých ochucovadel a ztužených tuků. Čokoláda a zdraví Flavonoidy jsou látky s antioxidační aktivitou , tedy chrání tělo před účinky volných radikálů. Mají celou řadu příznivých účinků, například prospívají spolu s vápníkem k harmonické funkci srdce a cév. Jejich obsah výrazně klesá při pražení kakaových bobů. Kromě kakaových bobů je najdeme také v ovoci, zelenině, v čaji nebo v červeném víně. Antokyany jsou přirozená barviva fialové barvy. Jsou obsaženy například i v borůvce nebo acai, kde se významně podílejí na příznivém účinku na lidský organizmus. Specifickými látkami jsou purinové sloučeniny. Udává se, že hořká čokoláda obsahuje 0,3 - 0,7% theobrominu a 0,02 - 0,03% kofeinu. Obě látky mají díky své příbuznosti dosti podobné účinky, účinek theobrominu je ale asi desetkrát slabší než účinek kofeinu. Proto se u čokolády nemusíme obávat „přestimulování organizmu“, ani určité „návykovosti“, jako je tomu například u kávy. Více o benefitech čokolády se dočtete v našem článku Složení kakaová pasta bio 100% Nutriční hodnoty ve 100 g Energetická hodnota 2396 kJ/ 581 kcal Tuky 50 g z toho nasycené 29 g Sacharidy 8,3 g z toho cukry 0,5 g Vláknina 21 g Bílkoviny 15 g Sůl**.
Země původu |
Peru |
Hmotnost |
500g |