NATU - Rozinky
Pokud máte chuť na sladké, můžete sníst pár kousků rozinek jen tak a nebo jsou velmi oblíbené jako přísada do různých pečených moučníků, kdy se například přimíchávají do těsta a nebo do tvarohové či jiné náplně
Rozinky jsou sušené bobule hroznového vína K nám se převážně dovážejí, například z USA, Mexika, Austráli, Řecka či Turecka Na výrobu rozinek se totiž používají velmi sladké plody, které potřebují teplejší klima Vznikly vlastně šťastnou náhodou – když hrozny vinou horka na slunci uschly a svraštěly, lidé zjistili, že i tak jsou tyto plody velmi chutné Jejich historie sahá až 4000 let hluboko, známé byly již ve starém Egyptě či Římě
Výhody
rychlý zdroj energie
náhrada nezdravých sladkostí
Využití
Rozinky skvěle zahánějí chuť na sladké Mají všestranné využití ve slané i sladké kuchyni Pokud se sháníte po zdravější alternativě sladidel, rozinky jsou správná volba Pokud je rozmixujete do těsta nebo smoothie, přirozeně dodají nasládlou chuť Ozdobte s nimi kaši, přidejte do salátu nebo použijte při pečení Vyniknou v kombinaci s jablky a se skořicí ve štrůdlu nebo v tradičním českém jáhelníku
Věděli jste, že?
Rozinky mají nízký obsah bílkovin a tuků, naopak jsou bohaté na sacharidy, které díky vysokému obsahu vlákniny zasytí naše tělo na delší dobu, než jiné běžné sladkosti V těchto malých bobulkách se ukrývá velké bohatství, co se týče vitamínů a minerálních látek Naše zdraví potěší například vitamíny B, A či E Z minerálních látek zmiňme především železo, které je nutné doplňovat pro prevenci anémie Hroznové víno v sušené i nesušené podobě je bohaté na antioxidanty, a chrání tak organismus před volnými radikály a zpomaluje stárnutí Celkově působí na organismus protizánětlivě a posilují krevní oběh
Balení
100 g
Alergeny: Neobsahuje
Země původu: Uzbekistán
Složení: Sušené rozinky, slunečnicový olej
Nutriční údaje
Energetická hodnota
1264 kJ / 302 kcal
tuky
0,5 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
0,15 g
sacharidy
79,5 g
- z toho cukry
59,2 g
bílkoviny
3,4 g
vláknina
3,4 g
sůl
0 g