NATU - Pistácie loupané
Pistácie (latinsky Pinus Pinea) neboli plody řečíku pistáciového pocházejí ze suchých horských oblastí Střední Asie Jejich historie sahá až do starověké Asýrie Dnes se pěstují na různých místech světa od Středomoří až po Indii či USA Strom, z kterého pistácie pocházejí, se dožívá až několika set let a plodí jen každé dva roky Sklizeň je však velmi bohatá, lze získat až 50 kg pistácií z jednoho stromu
Výhody
nejlepší poměr cena a kvalita
vysoký obsah bílkovin
Využití
Pistácie jsou velmi oblíbeným pamlskem, a to především v jejich solené podobě Jinak se používají na přípravu sladkého i slaného pečiva, ale přidávají se i do paštik či jako nádivka do masa Z pistácií se také vyrábí velmi dobrý olej a jsou základem pro tak oblíbenou pistáciovou zmrzlinu Loupané pistácie můžete rozdrtit a použít jako posyp na různé pečivo či maso, případně na přípravu raw moučníků (jako základ korpusu) V raw kuchyni však mají široké uplatnění Jako jeden příklad za všechny je například mražená pistáciová pochoutka, stačí namixovat šálek pistácií s šálkem kokosového mléka a lžící agáve sirupu Necháme zmrazit a podáváme Lze je i opražit na pánvi, případně dochutit špetkou koření a soli a mít skvělou pochoutku k vínu či pivu Je zajímavé, že i z pistácií si můžete připravit domácí mléko Bude mít stejně lákavou barvu, jako ona zmiňovaná zmrzlina Postup není složitý 10 dkg loupaných nesolených pistácií namočte na osm hodin do tři čtvrtě litru vody Poté v případě potřeby dolijte vodu, protože pistácie mohou hodně nasát, umixujte dohladka a přeceďte
Věděli jste že?
I když jsou pistácie téměř z jedné poloviny složené z tuků, jedná se o tuky tělu prospěšné a pomáhají snižovat nebezpečný cholesterol a jsou dobré i pro prevenci vysokého krevního tlaku Kromě oleje pistácie obsahují i řadu dalších látek, které je řadí mezi potraviny prospěšné našemu zdraví Jsou to minerály a vitamíny Zmiňme například vápník, zinek, selen, hořčík, fosfor či železo Z vitamínů jsou to především ty z řad A, B a E Díky obsahu omega 3 a 6 mastných kyselin pomáhají pistácie udržovat zdravý nervový systém
TIPY
Snídaňové kaše: Přidejte pár mandlí do kaše v kombinaci s ovocem
Smoothies: Rozmixujte s banánem, přidejte kakaový prášek, med a máte krémové čokoládové smoothie, které ocení nejen vaše děti
Mandlové mléko: Konzumace mandlového mléka je podle ayurvédy vhodná po sexu k celkové regeneraci Příprava: Rozmixujte dva hrnky teplé vody a hrnek mandlí výkonným mixérem Vzniklý nápoj přeceďte Mléko dochuťte kardamonem, šafránem, máslem GHÍ a lžičkou medu Zbylou drť můžete využít na přípravu palačinek, lívanců nebo jí použít na přípravu rozjasňující pleťové masky
Mandlové máslo: Rozmixujte mandle ve výkonném mixéru na jemno Můžete přidat přírodní sladidla a špetku soli na dochucení
Pečení: Využijte namleté mandle jako součást těsta na pečení v nejrůznějších receptech
Dochucování jídel: Dochází vám inspirace jak dochutit pokrmy? Sáhněte po mandlích Hodí se do sladkých i slaných jídel
Amlou: Rozmixujte mandle s arganovým olejem, medem a špetkou soli a získáte lahodnou marockou pomazánku!
Marcipán
Makronky: Tradiční francouzské makronky si připravíte jednoduše z vaječných bílků, mletých mandlí a cukru
Turrón: Připravte si z mandlí tradiční španělskou pochutinku
Balení
100 g
Alergeny: Suché skořápkové plody a výrobky z nich
Země původu: Írán
Složení: Pistácie loupané
Nutriční údaje
Energetická hodnota
2373,9 kJ / 567 kcal
tuky
44,82 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
5,46 g
sacharidy
29,38 g
- z toho cukry
7,74 g
bílkoviny
20,95 g
vláknina
9,9 g
sůl
0 g