NATU - Mandle plátky
Mandle jsou plody stromu mandloně obecné, která je blízce příbuzná s broskví Patří mezi skořápkaté ovoce, stejně jako lískové oříšky nebo vlašské ořechy V největší míře rostou mandloně v Číně a také v Kalifornii Původem jsou mandle pravděpodobně z Řecka, odkud se rozšířily do celého světa
Výhody
nejlepší poměr cena a kvalita
šetrně zbaveno nestravitelné slupky
vysoký obsah bílkovin, vitamínů a minerálních látek
široké spektrum využití v (RAW) kuchyni
Využití
Mandle mají tradiční využití při pečení sladkých moučníků, vánočního cukroví nebo makronek V současnosti našly uplatnění zejména díky vysokému obsahu bílkovin a bezlepkovému charakteru v nejrůznějších paleo receptech Díky jejich charakteristicky nasládlé vůni a chuti jsou hojně využívány při přípravě RAW dezertů
Věděli jste že?
V 30 gramech mandlí (hrst) máte zdraví na dlani? V této dávce máte obsaženou doporučenou denní dávku důležitého antioxidantu vitamínu E, který chrání buňky před oxidativním stresem V této dávce mandlí jsou obsaženy v optimálním poměru vápník (64 mg), hořčík (144 mg) a fosfor (82 mg), které se starají o normální stav kostí a pomáhají udržovat acidobazickou rovnováhu v těle Optimální poměr vápníku, hořčíku a fosforu zajišťuje správné vstřebávání těchto prvků A dobrá zpráva nejen pro sportovce! 30 g mandlí obsahuje 6 g bílkovin, což je opravdu slušná dávka na tak malé množství
TIPY
Snídaňové kaše: Přidejte pár mandlí do kaše v kombinaci s ovocem
Smoothies: Rozmixujte s banánem, přidejte kakaový prášek, med a máte krémové čokoládové smoothie, které ocení nejen vaše děti
Mandlové mléko: Konzumace mandlového mléka je podle ayurvédy vhodná po sexu k celkové regeneraci Příprava: Rozmixujte dva hrnky teplé vody a hrnek mandlí výkonným mixérem Vzniklý nápoj přeceďte Mléko dochuťte kardamonem, šafránem, máslem GHÍ a lžičkou medu Zbylou drť můžete využít na přípravu palačinek, lívanců nebo jí použít na přípravu rozjasňující pleťové masky
Mandlové máslo: Rozmixujte mandle ve výkonném mixéru na jemno Můžete přidat přírodní sladidla a špetku soli na dochucení
Pečení: Využijte namleté mandle jako součást těsta na pečení v nejrůznějších receptech
Dochucování jídel: Dochází vám inspirace jak dochutit pokrmy? Sáhněte po mandlích Hodí se do sladkých i slaných jídel
Amlou: Rozmixujte mandle s arganovým olejem, medem a špetkou soli a získáte lahodnou marockou pomazánku!
Marcipán
Makronky: Tradiční francouzské makronky si připravíte jednoduše z vaječných bílků, mletých mandlí a cukru
Turrón: Připravte si z mandlí tradiční španělskou pochutinku
Balení
100 g
Alergeny: Suché skořápkové plody a výrobky z nich
Země původu: USA
Složení: Mandle natural - jádra
Nutriční údaje
Energetická hodnota
2593,9 kJ / 628 kcal
tuky
56 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
4,5 g
sacharidy
4,5 g
- z toho cukry
4 g
bílkoviny
21 g
vláknina
12 g
sůl
0 g